Acuut probleem? Bel ons op 088 28 66 404

Artikelen

Direct contact

U mag ons dag & nacht bellen

Eind november berichtte het AD dat het aantal meldingen van besmet voedsel explosief is gestegen. In 2015 kwamen er bij de NVWA in totaal zo’n 1000 meldingen binnen van voedsel dat besmet was met bacteriën; in 2018 waren dat er 3200.

Deze stijging van het aantal meldingen betekent niet dat voedsel daadwerkelijk vaker besmet is met bacteriën. De NVWA heeft meer capaciteit vrij voor het meten van voedselveiligheid (de helft van de capaciteit gaat naar toezicht bij slachthuizen). En ook is de levensmiddelenindustrie zelf actiever in het opsporen van besmet voedsel. De extra meldingen zien dus voor een groot deel op gevallen die voorheen werden gemist.

Tot slot wordt ook vaker de bron van een besmetting achterhaald. Een nieuwe techniek ‘whole genome sequencing’ maakt het mogelijk het dna van een bacterie vast te stellen.

Bron: AD (Interview met Coen van der Weijden, werkzaam als microbioloog bij de NVWA)

replies are closed